Aktualizováno: 12. 8. 2021

Platnost karet Lítačka se automaticky prodlužuje o tři roky

Praha 1.8. 2021 – Pozor, i letos končí platnost dopravních karet Lítačka, které se začaly vydávat v letech 2016–2017. Pražská městská společnost Operátor ICT (OICT), jako provozovatel Lítačky, společně s Magistrátem hlavního města Prahy rozhodly planost karet Lítačka automaticky prodloužit o tři roky. Cestující, kterým karta letos propadá, tak mohou s Lítačkou cestovat po Praze a Středočeském kraji o tři roky déle.

Dopravním kartám Lítačka vydaným v roce 2016 a 2017, na které si mohou cestující nahrávat dlouhodobé časové kupóny a cestovat po Praze a Středočeském kraji, postupně končí jejich platnost uvedená na pření straně karty. V roce 2020 skončila platnost zhruba 450 tisícům karet, v letošním roce se jedná o téměř 198 493 karet Lítačka. Provozovatel karty Lítačka, Operátor ICT, ovšem společně s Magistrátem hlavního města Prahy rozhodly o automatickém prodloužení původně exspirujících karet, a to o tři roky.

„Rozhodnutím prodloužit platnost karet Lítačka o tři roky chceme vyjít vstříc všem cestujícím v hlavním městě a ulehčit jim tak starosti s vyřizováním nové karty. Navíc tím zabráníme zbytečným nákladům, které by vydávání nových karet představovalo. Našim cílem je především co nejvíce zvyšovat pohodlí cestujících,“ uvedl k prodloužení platnosti Lítaček primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. 

Všechny karty Lítačka, kterým končí platnost, budou automaticky v databázi provozovatele prodlouženy. Cestující nebudou muset provést žádný úkon, tak jak tomu bylo v minulosti například vložením karty do validátorů, které již od konce srpna 2018 nejsou pro cestování v Praze a Středočeském kraji potřeba.

Cestujícím, kterých se původní konec platnosti v letošním roce bude týkat, budou rozesílány informační e-maily a SMS zprávy podle toho, jaký kontakt uvedli při registraci.

„V současnosti je v našem systému registrováno něco málo přes 944 205 karet Lítačka a na více než 882 025 je poté nahrán dlouhodobý časový kupón. Doufáme, že prodloužení platnosti cestující ocení. Naším cílem je odbavování v dopravě v Praze co nejvíce liberalizovat a digitalizovat. Cestující mají od prosince 2019 možnost mít dlouhodobý časový kupón pouze v mobilní aplikaci PID Lítačka a odbavovat se jen prostřednictvím obrazovky mobilu. Od prosince 2019 si navíc všichni cestující mohou kupóny převést do mobilní aplikace PID Lítačka, kde je možné v tuto chvíli i kupón bezkontaktně nakoupit. Tuto možnost v současné době využívá 270 405 uživatelů, “ doplnil generální ředitel městské společnosti OICT Michal Fišer.   

Podrobné informace týkající se prodlužování platnosti karet budou komunikovány na našem webu, sociálních sítích Lítačky a rovněž i na výdejních místech Lítačky v Praze a Středočeském kraji.