Aktualizováno: 21. 9. 2023

Jak je to s desetiměsíčními kupóny? Odpovídáme na nejčastější dotazy

Spousta cestujících v rámci Pražské integrované dopravy se na nás obrací s otázkou, kde všude mohou s těmito kupóny cestovat? Přinášíme proto stručné vysvětlení.

Od 1. dubna 2023 bylo zavedeno desetiměsíční jízdné pro vnější pásma, to znamená pro pásma Pražské integrované dopravy (PID) mimo samotnou Prahu. Tento desetiměsíční kupón je tak možné zakoupit pouze pro příměstská pásma PID označená 0-12. Jízdné pro cestování po Praze tak není v tomto předplatném kupónu zahrnuto. Cestující jej tedy mohou zakoupit maximálně do dojezdového pásma 0. Pokud potřebujete cestovat na území Prahy, doporučujeme k desetiměsíčnímu kupónu pro vnější pásma zakoupit také kupón pro Prahu. Pražský kupón platný v pásmech P+0 lze zakoupit měsíční, čtvrtletní nebo roční.

Uveďme si konkrétní příklad: Bydlíte v Odoleně Vodě (vnější pásmo 2) a dojíždíte do práce do pražských Vršovic (pásmo P). Od pondělí do pátku jezdíte autobusem číslo 370 ze zastávky Odolena Voda, Dolní náměstí do zastávky Kobylisy. Dále přesedáte na metro C a jedete do stanice I.P. Pavlova, kde poté čekáte na tramvaj číslo 6, která vás doveze do zastávky Nádraží Vršovice, kde pracujete. Rozhodli jste si zakoupit desetiměsíční kupón. Ten tedy použijete pro vaši cestu autobusem z Odoleny Vody do Kobylis (dojezdové pásmo 0). Na vaši další cestu (z Kobylis do Nádraží Vršovice) tak není možné desetiměsíční kupón použít. Na tuto cestu je buď nutné koupit si jednotlivý lístek či máte možnost zakoupit si kupón platný pro cestování po Praze (s platností měsíc, čtvrt roku či rok). Pokud se rozhodnete zakoupit si pražský kupón, nebudete již potřebovat zakoupit pásmo 0 v rámci desetiměsíčního kupónu pro vnější pásma, jelikož je toto dojezdové pásmo již v pražském kupónu zahrnuto.

Přejeme vám hezké cestování s PID Lítačkou po Praze a Středočeském kraji.