Aktualizováno: 25. 6. 2024

Zkrácení aktivační lhůty mobilní jízdenky a prodloužení slevy pro osoby v hmotné nouzi

Rada hlavního města Prahy schválila zkrácení ochranné aktivační lhůty při okamžité aktivaci jízdenky pomocí mobilní aplikace PID Lítačka ze 2 minut na 1 minutu. Změna nastane od 1. července 2024.

Tato ochranná lhůta bude zkrácena i pro další partnerské aplikace, kterými si lze kupovat jízdenky PID, např. DoKapsy od ČSOB. Naopak beze změny zůstává aktivační lhůta u SMS jízdenek, kde se již dnes pohybuje v rozmezí od 1 do 2 minut kvůli odlišné technologii této služby.

Cestující jsou povinni mít platnou mobilní jízdenku již pří nástupu do vozidla MHD nebo do placeného přepravního prostoru metra . Při cestování příměstskými a regionálními autobusy, kde je povinnost nastupovat předními dveřmi a prokázat se řidiči jízdním dokladem, se nic nemění, zde mohou cestující již dnes nastoupit jen s aktivovanou jízdenkou, která ještě neplatí.

Důvodem ochranné lhůty je zabránit zneužití tohoto způsobu placení jízdného v MHD a vlacích, kde by hrozilo, že si někteří cestující aktivují jízdenku až těsně před kontrolou revizorem nebo průvodčím.

Pro lidi v hmotné nouzi byla prodloužena sleva na předplatných kuponech až do 30. června 2025. Tato sleva umožňuje nákup zlevněných kuponů za 165 Kč na měsíc nebo 444 Kč na 3 měsíce. Slevu lze získat na přepážce v budově Centrálního dispečinku DPP, Na Bojišti 5, Praha 2 , kde je potřeba doložit příslušné potvrzení od Úřadu práce.